Wat is operational lease en wat zijn de voordelen?

Wat is operational lease?

Wanneer je kiest voor operational lease, dan neemt de leasemaatschappij de investering op zich. De leasemaatschappij is en blijft dan ook eigenaar van de auto. Jij als klant lost het investeringsbedrag tijdens de leaseperiode in gelijke termijnen af.

Bij operational lease maak je gebruik van je leaseauto en het beheer wordt geheel verzorgd door de leasemaatschappij. Je betaalt maandelijks een vast bedrag en de leasemaatschappij draagt de kosten en het risico voor afschrijving, rente, reparatie, onderhoud, verzekering, vervangend vervoer en houderschapsbelasting.

Netto Operational Lease bij LeaseAanvragen

Er is sprake van netto operational lease als de leasemaatschappij het betreffende goed koopt. Tegen betaling wordt het goed vervolgens aan jou als ondernemer ter beschikking gesteld.

Netto operational lease lijkt in veel opzichten op huur. Bij netto operational lease zijn, in tegenstelling tot full operational lease niet alle gebruikskosten van het goed opgenomen in het leasebedrag dat jij als ondernemer betaalt. Als ondernemer zul jij, in het geval van netto operational lease, nog wel kosten voor onderhoud, reparaties of verzekeringen moeten maken.

In het geval van netto operational lease heeft de leasemaatschappij bijvoorbeeld een auto aangeschaft. De leasemaatschappij heeft het bedrag dat de auto kost betaald. Als ondernemer kun je deze auto leasen van de leasemaatschappij voor een vastgestelde periode, bijvoorbeeld een leasetermijn van 4 jaar. Soms kun je als ondernemer ook kiezen voor een bepaald aantal kilometers in plaats van een vastgestelde periode. Het leasebedrag is uiteraard afhankelijk van de waarde van de auto die je least. Omdat de auto van de leasemaatschappij gedurende de jaren in waarde afschrijft, moet je hiervoor een tegemoetkoming betalen. Daarnaast zal een leasemaatschappij jou als ondernemer een rentevergoeding in rekening brengen, zij hebben de auto immers betaald.

De hoogte van het leasebedrag is een vast bedrag dat je als ondernemer meestal maandelijks moet betalen aan de leasemaatschappij. Omdat er bij netto operational lease geen sprake is van eigendom voor jou als ondernemer, zal het goed ook niet op de balans worden geplaatst. De gehele investering komt op de balans van jouw onderneming niet voor.

De liquiditeitspositie van de onderneming wordt dus niet aangetast bij aanschaf van het goed. Dit heeft als voordeel voor jou dat er geen nadelige gevolgen zijn voor de vermogenspositie van je onderneming. Bij netto operational lease is de investering immers gedaan door de leasemaatschappij. De kosten voor lease mogen op het bedrijfsresultaat in mindering worden gebracht.

In de meeste leaseovereenkomsten van netto operational lease heb je de mogelijkheid het goed aan het eind van de leasetermijn te kopen. Aan het einde van de leasetermijn kan het goed tegen restwaarde worden overgenomen. Je hebt op dat moment dus de keuze om een nieuw goed te leasen, of het bestaande goed over te nemen. Formeel eindigt de leaseovereenkomst. 

Full Operational Lease bij LeaseAanvragen

Er is sprake van full operational lease als de leasemaatschappij het betreffende goed koopt. Tegen betaling wordt het goed vervolgens aan jou als ondernemer ter beschikking gesteld.

Full operational lease lijkt in veel opzichten op huur. Bij full operational lease zijn alle gebruikskosten van het goed opgenomen in het leasebedrag dat je als ondernemer betaalt. Als ondernemer heb je dus, in het geval van full operational lease, geen kosten voor onderhoud, reparaties of verzekeringen.

In het geval van full operational lease heeft de leasemaatschappij bijvoorbeeld een auto aangeschaft. De leasemaatschappij heeft het bedrag dat de auto kost betaald. Als ondernemer kun je deze auto leasen van de leasemaatschappij voor een vastgestelde periode, bijvoorbeeld een leasetermijn van 4 jaar. Soms kun je als ondernemer ook kiezen voor een bepaald aantal kilometers in plaats van een vastgestelde periode. Het leasebedrag is uiteraard afhankelijk van de waarde van de auto die je least. Omdat de auto van de leasemaatschappij gedurende de jaren in waarde afschrijft, moet je hiervoor een tegemoetkoming betalen. Daarnaast zal een leasemaatschappij u als ondernemer een rentevergoeding in rekening brengen, zij hebben de auto immers betaald.

De hoogte van het leasebedrag is een vast bedrag dat je als ondernemer meestal maandelijks moet betalen aan de leasemaatschappij. Omdat er bij full operational lease geen sprake is van eigendom voor jou als ondernemer, zal het goed ook niet op de balans worden geplaatst. De gehele investering komt op de balans van je onderneming niet voor. De liquiditeitspositie van de onderneming wordt dus niet aangetast bij aanschaf van het goed. Dit heeft als voordeel voor jou dat er geen nadelige gevolgen zijn voor de vermogenspositie van de onderneming. Bij full operational lease is de investering immers gedaan door de leasemaatschappij.

De kosten voor lease mogen op het bedrijfsresultaat in mindering worden gebracht. In de meeste leaseovereenkomsten van full operational lease heb je de mogelijkheid het goed aan het eind van de leasetermijn te kopen. Aan het einde van de leasetermijn kan het goed tegen restwaarde worden overgenomen. Je hebt op dat moment dus de keuze om een nieuw goed te leasen, of het bestaande goed over te nemen. Formeel eindigt de leaseovereenkomst.

Lease aanvragen = voorstel op maat krijgen

Het afsluiten van jouw leasecontract gaat snel en eenvoudig!

Bereken jouw leasetermijn Contact